Hållbar kemikalieanvändning
Kemikalier finns överallt, i allt från hårschampo och kläder till asfalt och betong. För att undvika att människor och miljö skadas behövs en ansvarsfull hantering av kemikalier. Det innebär att kemikalier i produktionen ibland kan behöva substitueras, att man utvärderar andra metoder eller att man väljer miljömärkta produkter. Ibland är det nödvändigt med ekotoxikologiska utredningar för att säkerställa att en verksamhet inte påverkar omgivande miljö negativt. För att kunna avgöra vad som är den bästa lösningen krävs kunskap om kemikalier och deras påverkan på hälsa och miljö, något vi har på EnviroPlanning.
Vi har stor erfarenhet av att utifrån kemikaliers egenskaper och användning bedöma risker för hälsa och miljö, både inom och utanför verksamhetens väggar. Vi har också stor erfarenhet av att faro- och riskbedöma rengöringsprodukter, kosmetiska produkter, bygg- och anläggningsprodukter mm. Vi hjälper även företag som vill ha stöd i ansökningsprocessen till miljömärkningar och hållbarhetscertifieringar som Bra Miljöval, Svanen och Kemikaliesvepet.
Kemikaliesvepet
Vill ni ha med er bilvårdsprodukt på Kemikaliesvepets lista över miljöanpassade avfettningsmedel och fordonstvättmedel? Vi hjälper er gärna med detta. EnviroPlanning är godkända av Naturskyddsföreningen att granska ansökningar till Kemikaliesvepet och våra erfarna miljökonsulter utför bedömningar enligt dess kriterier.
Göteborgs miljöförvaltning har tagit fram kriterier till Kemikaliesvepet, vars syfte är att lyfta fram miljöanpassade bilvårdsprodukter. Produkterna på Kemikaliesvepets lista uppfyller tuffa krav på miljö- och hälsofarlighet, vilket underlättar för offentliga upphandlare och företag som vill köpa in miljöanpassade bilvårdsprodukter. Alla bilvårdsprodukter såsom avfettningsmedel och fordonstvättmedel som klarar Kemikaliesvepets krav finns sammanställda på en lista, vilket gör det enkelt för upphandlare att verifiera huruvida en produkt är godkänd av Kemikaliesvepet. Vi erbjuder granskning enligt Kemikaliesvepets kriterier till ett fast pris. Vi kan även förhandsgranska produkter eller ingredienser. Vi kan också hjälpa till med att förmedla kontakt till ackrediterat laboratorium för spaltningstest/belastningstest enligt IVL-metod II.
SCIP
Behöver ni hjälp med att registrera era varor i SCIP-databasen? Om du är importör, distributör eller tillverkare av en vara som innehåller delar med ämnen som finns med på kandidatlistan, kan det innebära att du måste registrera varorna i SCIP-databasen. Våra erfarna konsulter hjälper er genom registreringsprocessen och säkerställer att ni efterlever lagkraven.
I SCIP-databasen ska tillverkare, importörer och distributörer anmäla alla produkter och delar som innehåller särskilt farliga ämnen, dvs ämnen som återfinns på Kandidatförteckningen i REACH. Idag finns drygt 200 ämnen/ämnesgrupper listade och det tillkommer årligen nya ämnen på listan. Alla komponenter till en produkt som innehåller >0,1 viktprocent av något av dessa ämnen måste registreras i ECHAs SCIP-databas. Som importör, distributör eller tillverkare är det inte alltid enkelt att veta vilka av ens produkter som omfattas av lagkravet om att registrera produkter i SCIP-databasen och det är inte alltid enkelt att förstå hur registreringen går till. Våra erfarna konsulter kan hjälpa er med detta och guida er genom processen.
Vi hjälper er att bedöma vilka av era varor som omfattas av krav på att registreras i SCIP-databasen, antingen med den information ni har eller genom att kontakta era leverantörer. Vi hjälper er med att registrera era varor i databasen och ger er tips på hur ni kan arbeta vidare för att säkerställa att ni håller era registreringar uppdaterade och implementerar en rutin i ert system.
Miljömärkning
Överväger ni att miljömärka era produkter, men vet inte vilken märkning ni ska välja och hur ansökningsprocessen ser ut? Våra konsulter har erfarenhet av de vanligaste märkningarna, t.ex. Bra Miljöval, Svanen, Kemikaliesvepet och EU Ecolabel, men också olika kosmetikamärkningar som Ecocert, Natrue och I’m Vegan. Vi hjälper er genom hela processen, från att välja märkning till guidning genom ansökningsprocessen.
Det kan finns många olika anledningar till att man som företag överväger att miljömärka sin produkt; skapa en tydligare miljöprofil, locka nya kundgrupper eller som verifikat i upphandling. En miljömärkning är också användbart i marknadsföringen av sina produkter, då det är en tredje part som går i god för ens produkt vilket ger ett trovärdigt intryck. Vi guidar er till att välja den miljömärkning som passar ert företag bäst utifrån era förutsättningar och önskemål.
Vi hjälper er att välja den miljömärkning som passar er produkt och företag bäst, genom att förhandsgranska produkter mot miljömärkningarnas kriterier. Vi kan hantera hela ansökningsprocessen, eller enbart vissa delar, beroende på ert behov
Bedömning av byggmaterial
Behöver ni hjälp att riskbedöma kemiska produkter eller utvärdera miljöprestandan hos olika material? Idag ställs långtgående krav på kemiska produkter och material som ska användas inom bygg och anläggning. För att underlätta detta arbete finns det idag flera olika certifieringssystemet som kan användas av alla som vill göra miljö- och hälsomedvetna materialval och som vill hjälpa till att fasa ut ämnen med farliga egenskaper, t.ex. fastighetsägare, entreprenörer, arkitekter, byggkonstruktörer och privatpersoner. Våra erfarna konsulter kan bl.a. hjälpa er med faro- och riskbedömningar enligt Trafikverkets granskningskriterier eller registrera era produkter i BASTA. Vi kan även hjälpa er att registrera produkter och material enligt andra certifieringssystem som t.ex. Sunda Hus. Byggvarubedömning eller eBVD.
Vi hjälper er att gå igenom produkterna och se om det ingår hälso- och miljöproblematiska ämnen som medför problem att klara kriterierna för respektive märkning så att processen blir smidig och effektiv.
Kemikalier i miljön
I dagens samhälle är hållbarhet och miljöhänsyn centrala i alla verksamheter. Företag som hanterar kemikalier står inför utmaningen att säkerställa att deras verksamhet inte orsakar negativ påverkan på miljön. Våra ekotoxikologer och biologer hjälper er att identifiera potentiella risker genom att utifrån ämnens egenskaper, så som toxicitet, nedbrytningstid och bioackumulering i ekosystem, bedöma vilken miljöpåverkan de kan medföra.
Våra konsulter hjälper er att ta fram åtgärdsplaner för att minimera eller eliminera risken för att skada uppstår i miljön. Detta kan inkludera att föreslå alternativa kemikalier med lägre miljöpåverkan, implementera bättre hanteringspraxis, införa kontrollprogram eller utbilda personalen i korrekt hantering och avfallshantering.
Riskbedömning av kemiska produkter
Har ni koll på de kemiska produkter som används i er verksamhet? Har ni en kemikalieförteckning? Det är inte bara viktigt ur ett hälso- och miljöperspektiv utan är också ett lagkrav. Om ni använder, importerar, tillverkar eller säljer kemikalier eller kemiska produkter omfattas ni av ett antal olika svenska lagar och föreskrifter samt ett antal europeiska direktiv och förordningar. Som arbetsgivare är det viktigt att hålla sig uppdaterad om de risker och faror som finns i ens verksamhet och förebygga dessa så långt som möjligt och därmed minimera risken för tillbud.
Att ha ett aktivt miljöarbete är viktigt för att minska riskerna för såväl miljö som människors hälsa och är en betydelsefull del i ett företags hållbarhetsarbete. Er kemikalieförteckning kan användas i verksamhetens arbetsmiljöarbete för att identifiera om användning och förvaring är säker ur ett miljö- och hälsoperspektiv. Kemikalieförteckningen kan också användas för att identifiera produkter som innehåller farliga ämnen och på sätt identifiera produkter som kan vara lämpliga att substitution till bättre alternativ.
Vi hjälper er att inventerar och granskar de kemiska produkter ni använder i er verksamhet och kontrollerar så att ni följer relevant lagstiftning för dessa. Kan Vi hjälpa er att ta fram utfasningslistor för produkter med problematiskt innehåll t.ex. utifrån PRIO-listans Prioriterade Riskminskningsämnen och Utfasningsämnen och hjälper er att substituera problematiska produkter.
CBAM
CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) är en ny EU-lag och fungerar som en gränsjusteringsmekanism för koldioxidutsläpp. CBAM gäller för vissa typer av varor som är importerade utanför EU. Till en början kan företag använda sig av schablonvärden men redan från och med juni 2024 behövs faktiska utsläppsdata från producenterna. Vill ni ha hjälp med att projektleda hela processen? Vi hjälper er med allt från registrering till datainsamling och rapportering.
Kontaktperson
Andreas Hellohf