Hållbart byggande
Att bygga hållbart handlar om att vara aktsam med jordens resurser och minimera den negativa påverkan på klimat och miljön. En byggnad ska hålla för framtida generationer utan att äventyra deras rätt till att leva i en miljö i balans. Det finns många aspekter att ta hänsyn till för att bygga på ett hållbart sätt så som klimatpåverkan, klimatrisker, naturmiljö, farliga ämnen i material, cirkularitet, energi, en god inomhusmiljö etc.
Flera krav från olika håll kan göra det svårt att se helheten och samtidigt hålla koll på detaljer. EnviroPlanning hjälper er med helhetsperspektivet och kan stötta er genom hela processen. Våra tjänster innefattar bland annat hållbarhetssamordning, klimatberäkningar, miljöinventering av byggnader och stöttning vid miljöcertifiering av byggnader.
Hållbarhetssamordning
EnviroPlannings konsulter har bred erfarenhet av hållbarhetssamordning och kan hjälpa ert företag att sätta upp konkreta hållbarhetsmål både internt för verksamheten eller i det specifika byggprojektet, små som stora. Vi hjälper er även att ta fram upphandlingskrav och att implementera åtgärder som bidrar till att öka projektets hållbarhetsprestanda. Hållbarhetssamordning hjälper er att i projekt på ett systematiskt sätt arbeta mot uppsatta hållbarhetsmål och förankra hållbarhetsarbetet i er organisation.
Hållbarhetssamordningen kan se ut på olika sätt beroende på i vilken fas ni befinner er i med ert hållbarhetsarbete. En hållbarhetssamordnare kan hjälpa till att konkretisera hållbarhetsmål om det saknas eller följa upp befintliga mål som redan är satta inom företaget. Arbetet kan vara på en strategisk nivå inom företaget eller ute i projekten genom att styra mot uppsatta mål. Vi skräddarsyr hållbarhetssamordningen efter era behov.
Ett urval av aktiviteter som kan ingå:
- Workshops där vi tillsammans med er tar fram konkreta hållbarhetsmål som passar er verksamhet
- Ta fram hållbarhetsprogram och uppföljningsverktyg
- Identifierar om det är lämpligt med en miljöcertifiering och vilket system som passar er verksamhet bäst
- Analysera projektet utifrån Agenda 2030 – de globala hållbarhetsmålen
- Genomföra olika utredningar så som klimatanalys, ekosystemtjänstanalys, återbruksinventering eller hållbara materialval
- Följa upp och leda hållbarhetsarbetet under projektets alla skeden
Klimatberäkning och klimatstrategi
EnviroPlannings konsulter kan hjälpa er att kartlägga företagets klimatpåverkan eller utföra klimatberäkningar för specifika aktiviteter så som nybyggnation eller ombyggnation. Klimatberäkningarna kan användas som ett beslutsunderlag för att ta fram klimatstrategier i företaget. Vi kan även hjälpa er att ta fram lagstadgad klimatdeklaration som ska rapporteras till Boverkets register inför slutbesked.
Ett urval av aktiviteter som kan ingå:
- Genomföra klimatberäkning i tidigare skede – utförs på en tidig modell för att kunna identifiera klimatbesparande åtgärder.
- Genomföra klimatdeklaration – utförs när byggnaden är klar med inköpta mängder som underlag.
- Genomföra en klimatkartläggning enligt GHG-protokollet (Greenhouse Gas Protocol) och ta fram rekommendationer för att sänka verksamhetens klimatpåverkan.
- Klimatstrategi i byggprojekt – våra konsulter anpassar strategin utifrån företagets önskemål och behov.
- Ta fram ramverk för hur klimatberäkningar ska utföras
- Ta fram gränsvärden för byggnadens klimatpåverkan och åtgärder för hur dessa gränsvärden ska nås
- Aktivt delta i projektet för att följa upp och skapa engagemang kring klimatbesparande åtgärder
Miljöcertifiering byggnader
Ökade krav på låg energianvändning och mindre miljöpåverkan inom bygg- och fastighetsbranschen gör att fler väljer att miljöcertifiera sina byggnader. En miljöcertifiering blir dessutom ett tydligt ramverk att arbeta utifrån och är en kvalitetssäkring då den är tredjepartsgranskad.
EnviroPlannings konsulter har erfarenhet och gedigen kompetens inom välkända miljöcertifieringssystem på marknaden som exempelvis Svanen, LEED (BD+C & O+M) och Miljöbyggnad. Våra konsulter är Certifierade Miljöbyggnadssamordnare, Diplomerade Svanensamordnare samt LEED Accredited professional och har erfarenhet av att arbeta i olika typer av uppdrag och i alla skeden.
Ett urval av aktiviteter som kan ingå:
- Vi närvarar och hjälper er att kvalitetssäkra hela processen och stöttar er i allt från tidigt skede till färdig byggnad.
- Vi hanterar dialogen med samtliga discipliner i ett byggprojekt och med vår erfarenhet vet vi hur man undviker fallgropar.
- Vi genomför en förstudie i syfte för att identifiera vilket system som passar er bäst.
- Vi hanterar all insamling av dokumentation samt hela ansökningsprocessen hos SGBC, Svanen alt. LEED online till godkänd certifiering.
Miljöinventering av byggnader
Återbruk av byggnadsmaterial är en viktig del i att minska vår klimatpåverkan och har flera fördelar för miljön. För att identifiera material som kan återbrukas krävs kunskap om miljöfarliga ämnen som genom tiderna har används i olika byggnadsmaterial.
I många byggnader finns miljöförstörande ämnen som är farliga både för människor och miljö. I äldre byggnader från 1950-, 1960 och 1970-talet finns det stor risk att ämnen som exempelvis asbest och PCB förekommer. När dessa byggnader rivs finns det risker för både hälsa och miljö. Detta regleras bland annat i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om asbest (AFS 2006:1) och i förordningen om PCB (2007:19). Exempel på andra varuslag som man behöver ha vetskap om inför rivning är klorparaffiner, freoner, bromerande flamskyddsmedel, PAH och joniserande strålning.
Ett urval av aktiviteter som kan ingå:
- Kartläggning av farliga ämnen och material i byggnaden
- Okulär besiktning samt provtagning av material
- Kartläggning av material som kan återbrukas
- Rapport som innefattar beskrivning, fotodokumentation, mängdning, provtagning samt rekommendationer om hur materialet ska hanteras.
Miljöspecialist i infrastruktur- och byggprojekt
På Enviroplanning har vi konsulter som arbetar på flera olika nivåer som miljöspecialister inom både stora och små bygg- och infrastrukturprojekt. Våra konsulter kan arbeta som generalister och handskas med många olika frågor inom miljöområdet, men även som specialister inom exempelvis barriäreffekter av infrastruktur, frågor som rör värdefull växtlighet eller fiskvandring i vattendrag.
Vår långa erfarenhet av att kombinera ekologi, naturvård och biologisk byggledning som miljöbyggledare vid stora entreprenader gör att vi har kompetens att agera rådgivare i allt från planeringsverksamhet till investeringsuppdrag.
På Enviroplanning är vi vana vid att arbeta som beställarstöd, exempelvis vid anpassning av väg- och järnvägsanläggningar till landskapets olika förutsättningar i planskeden Vägplan eller Järnvägsplan. Vi agerar även stöd i olika utrednings- och lokaliseringsskeden, inom exempelvis fastighetsexploatering, översiktsplanering eller i detaljplaneprocessen. Vi kan även hjälpa er med att granska förfrågningsunderlag avseende hur väl miljöåtgärder är beskrivna, deras genomförbarhet i byggskedet och om de är så kallat kalkylerbara.
Vi har även gedigen erfarenhet av att delta på plats med miljökompetens under byggtiden. Det kan exempelvis handla om att se till så att skydd sätts upp kring värdefull vegetation, att undvika grumling av vattendrag eller att kontrollera att det inte förekommer några byggmaterial som innehåller farliga kemikalier. Byggplatsuppföljning kan även vara efterlevnad av projektets miljökrav, regler och lagar, kontrollprogram samt tillstånd enligt miljöbalken.
Kontaktperson
Sofie Ellysson