Naturinventeringar
EnviroPlanning är din förstklassiga partner för en mångfald av naturinventeringar. Vårt team av specialister använder sina djupa kunskaper för att skapa detaljerade analyser och rapporter om olika aspekter av naturen, dess arter och miljöer. Oavsett om det handlar om att utröna artförekomster, ta reda på näringsstatusen hos vattendrag, restaurera habitat eller klassificera naturvärden är vi er naturliga partner i sådana ärenden.
Naturvärdesinventering (NVI)
NVI står för naturvärdesinventering. Naturvärdesinventeringar kartlägger vilka naturvärden som finns inom ett område. Resultaten kan sedan användas för att fatta beslut om markanvändning, bevarandeinsatser, planering av naturskyddsområden och utveckling av strategier för att bevara och skydda den biologiska mångfalden. Genom att väga ihop artvärde och biotopvärde kan ett naturvärde sättas för ett inventerat område. Arter som är viktiga för områdets ekologi, ovanliga arter eller skyddsvärda arter är exempel på värdearter som vägs in i studien. Likaså beaktas speciella miljöer som i sig är ovanliga eller gynnar den biologiska mångfalden. Våra biologer är specialiserade inom och använder den senaste SIS-standarden (SS 199000:2023) för att säkerställa enhetlighet och jämförbarhet mellan studier.
Artinventering
För att skydda den biologiska mångfalden är det viktigt att i första hand skydda de områden som har höga naturvärden. Hit räknas områden som hyser rödlistade arter eller arter som på annat sätt är skyddade enligt lag eller kräver särskild hänsyn. Att kunna identifiera ovanliga eller rödlistade arter är därför av avgörande betydelse för naturvård och samhällsplanering. I många fall krävs det ett tränat öga för att avgöra om ett område har höga naturvärden.
EnviroPlanning har stor erfarenhet av att hitta hotade och sällsynta arter och förstå deras livsbetingelser, såväl på land som i vatten. EnviroPlannings styrka är att vi har många kompetenser samlat inom företaget. På så sätt har vi expertkunskap inom flera artgrupper och erbjuder riktade inventeringar efter dessa. Exempel på artgrupper som ofta förfrågas av våra kunder inkluderar: fåglar, fladdermöss, grod- och kräldjur, insekter, kärlväxter, lavar, mossor, musslor, kiselalger, bottenfauna, makrofyter och fiskar.
Fladdermöss
Fladdermöss har de senaste åren blivit en allt viktigare del av naturvården och de tjänar som viktiga symboldjur för nattekologin. Alla våra svenska arter är fridlysta och kraven har ökat från såväl Naturvårdsverket som Länsstyrelser på att fladdermusfaunan ska utredas inför olika exploateringar. Vi inventerar och utreder frågor som rör fladdermöss i alla typer av projekt: vind- och solkraftsprojektering, vägdragning, stadsplanering och miljöuppföljning. Fladdermusinventeringar utförs framför allt under sommarhalvåret, det vill säga maj till september. Men på vintern gör vi mer än gärna förstudier, utrednings- och skrivbordsarbete och en och annan övervintringsinventering.
Vind- och solkraft
EnviroPlannings medarbetare har lång erfarenhet av fladdermusutredning i samband med vindkraftsprojektering och har bland annat varit delaktiga i Vindval. Vi gör såväl förstudier och inventeringar som kontrollprogram och uppföljningar. EnviroPlanning kan erbjuda eftersök av döda fladdermöss med hjälp av hundekipage och även långtidsövervakning med ultraljudsdetektorer under hela säsonger.
I takt med att marin vindkraft byggs ut ökar också kraven på kunskap om fladdermöss längs våra kuster och till havs. EnviroPlanning har redan hunnit med flera undersökningar i svenska farvatten, dels från båt, dels genom övervakning av kusten. Vi ligger alltså långt fram i den marina frågan och är redo för nya off shore-utmaningar.
På senare tid har också efterfrågan på fladdermusutredningar i samband med projektering av solcellsanläggningar ökat. Detta är självklart en typ av arbete vi både kan och vill göra.
Biotopkartering av sjöar och vattendrag
Biotopkartering utförs genom standardiserad eller skräddarsydd metodik utefter kundbehov och görs i fält kombinerat med fjärranalys för att ta reda på vilka fysiska miljöer som existerar i de undersökta vattnen inkluderat. Enligt standardiserad metod undersöks bottnar, strandkanter, vegetation, vandringshinder och mycket mer för att ta reda på naturvärde, eventuell fysisk påverkan, habitat för diverse målorganismer och annat. När det kommer till vattendrag läggs även stort fokus på utredning av sedimentations- och erosionsprocesser enligt standard. Information från biotopkarteringar kan i sin tur användas för t.ex. planering av enskilda restaureringsåtgärder eller större åtgärdsplaner för vattenområdet i helhet.
Recipientkontroller
Många verksamheter är ålagda att utföra återkommande recipientkontroller för att övervaka miljötillståndet inom ett visst område. Det kan handla om att övervaka förekomsten av fisk och fiskens hälsotillstånd i en sjö eller att ta prover på vatten och biota för att undersöka förekomsten av till exempel metaller, föroreningar och utsläpp.
EnviroPlanning har erfaren och certifierad personal som utför el- och nätprofisken samt tar vattenprover. För kemiska analyser samarbetar vi med flera laboratorier i Sverige. Vi har också kompetensen att på ett riktigt sätt analysera resultaten och bedöma risker för miljön.
Exempel på undersökningar vi på EnviroPlanning kan bistå med är:
- Elprovfiske
- Nätprovfiske
- Vattenprovtagning
- Kiselalgsprovtagning enligt standardiserad metod
- Provtagning av bottenfauna och metaller i vattenmossa
- Inventering av makrofyter
Provfiske
Provfiske kan göras genom diverse metoder som baseras på syftet. Vadningselfisken utförs i vattendrag för att få information om strömlevande arter. Nätprovfisken används främst i sjöar och kustnära havsmiljöer. Andra redskap används även som t.ex. ryssjor när så är lämpligt och elfiske med båt kan vara ett alternativ i sjöar och djupare vattendrag. Provfisken utförs enligt standardiserad eller skräddarsydd metod.
Provfiske ger direkt information om fiskebeståndens art-, ålders- och storleksstruktur. Denna information kan i sin tur användas vid övergödningsundersökningar, till fiskevårdsplaner eller för uppföljning av kalkning och andra åtgärder.
Kontaktperson