Naturvård, utredningar och analyser
EnviroPlanning erbjuder fördjupade utredningar och analyser av exempelvis ekosystemtjänster och artskydd för olika typer av exploateringsprojekt. Vi ser till att ert projekt kan genomföras med minimal risk till dig och till naturmiljön. Vi utför även naturvårdsåtgärder som till exempel restaureringar av våtmark som gör att ert projekt inte innebär förluster av naturtyper eller biologisk mångfald.
Faunautredningar
Vill ni göra just er kommun mer inbjudande för fladdermöss eller säkerställa att utterpopulationen i området bevaras?
Den stora närvaron av mänsklig aktivitet och verksamhet i landskapet kan i många hänseenden göra att djur och natur inte alltid får den plats de behöver. I en faunautredning bedöms förutsättningarna för att en särskild djurgrupp ska fortleva och värnas. Faunautredning är ett brett begrepp och kan anpassas till just era behov. Det kan exempelvis handla om att utreda påverkan på en lokal groddjurspopulation i och med byggnation av en ny väg eller annat exploateringsprojekt eller utföra en belysningsanalys i en stad för att undersöka förbättringsområden för fladdermöss. Utredningen omfattar också oftast förslag på åtgärder som kan vidtas för att minska påverkan på arten eller gruppen.
På EnviroPlanning har vi en bred förståelse för djurs ekologi och hur vi människor påverkar dem. Här arbetar dessutom några av landets ledande experter på området vilt och transportinfrastruktur. Dessa kan ge råd och stöd i ert projekt för att minska påverkan på klövvilt, stora rovdjur och mindre däggdjur.
Landskapsanalyser
Vår natur blir mer och mer fragmenterad. Livsmiljöer minskar i omfattning, samband bryts upp och biotoper isoleras. Därför är det viktigt att ta hänsyn till både småskaliga och storskaliga samband vid allt samhällsbyggande, vare sig det är nya bostäder eller industrier, alternativa energislag eller infrastruktur. Både EU och Sveriges regering trycker på att hänsyn till den Gröna infrastrukturen är viktigt och flera regeringsuppdrag om hur vi ska få till en fungerande Grön Infrastruktur har genomförts.
EnviroPlanning har lång erfarenhet av att sammanställa och analysera storskaliga samband för både enskilda projekt som exempelvis vindkraftparker och vägar/järnvägar men också för hela kommuner/län och samband på nationell nivå. Här kan vi också bidra till att säkerställa att hänsyn tas till hela landskapet som en summa av landskapets form, bebyggelse, infrastruktur samt natur- och kulturmiljöer. Med den breda kompetens som finns inom företaget kan vi också hjälpa till med nästa steg, att planera för att bevara och stärka de samband och miljöer som identifieras i analyserna. Det här är en viktig del av en modern, uthållig samhällsplanering för alla aktörer i landskapet.
Friluftsliv
EnviroPlanning har lång erfarenhet av att integrera naturvärden inom samhällsbyggnad. Genom landskapsanalyser som tar hänsyn till både ekologiska och sociala värden, hjälper vi er att skapa hållbara rekreationsområden ur ett helhetsperspektiv. Vi stödjer er i att sätta upp konkreta mål för friluftsliv och naturvård – både på strategisk nivå och ute i landskapet – och arbetar systematiskt för att förankra natur- och rekreationsvärden i alla projektfaser.
Våra landskapsanalyser omfattar hela landskapets form och funktion, där vi beaktar bebyggelse, infrastruktur samt natur- och kulturmiljöer, för att främja tillgängliga och sammanhängande friluftsområden. Genom att kombinera kunskap om ekologiska samband, djurens livsmiljöer och besökarnas behov, skapar vi en balanserad grund för att utveckla områden som stödjer såväl människa som natur. Att skydda och utveckla tillgängliga miljöer för friluftsliv är inte bara en fråga om naturvård, utan om att främja människans välbefinnande och hälsa där alla efter egen förmåga har möjlighet att uppleva och värna om naturens och kulturens värden.
Ett urval av aktiviteter och tjänster som kan ingå i våra uppdrag:
- Frilufts- och rekreationskartläggning i för att identifiera värdefulla rekreationsområden och utvecklingsmöjligheter, till exempel som tillägg till en naturvärdesinventering
- Framtagning av friluftsplaner och specifika frilufts-/rekreationstillägg till befintliga projekt, såsom våtmarksrestaurering
- Tillgänglighetsanalyser för att säkerställa att rekreationsområden är tillgängliga för var och en efter behov
- Utformning av vandringsleder och naturstigar, med hänsyn till naturvärden, för att öka tillgången till naturupplevelser
- Stöd vid bidragsansökningar, till exempel Leader och LONA, för finansiering av frilufts- och naturprojekt
- GIS-analyser för att bedöma potential för friluftsliv, närhet till naturvärden och hitta möjliga stråk för vandring och sammankoppling
- Utveckling av friluftsprogram och uppföljningsverktyg för att mäta och stödja långsiktiga mål
Våtmarker, restaurering och utredning
Behovet av våtmarker har aldrig varit större än idag. Våtmarker för med sig ett flertal fördelar både för klimatet och biologisk mångfald samt bidrar även med en stor mängd ekosystemtjänster så som flödesutjämning och vattenrening. Historiskt sett har Sveriges våtmarker minskat kraftigt på grund av mänsklig påverkan.
EnviroPlanning erbjuder ett brett utbud av våtmarksrelaterade tjänster så som kartläggning av påverkade våtmarker, restaureringsplaner med hydrologiska analyser och inventering av områden för nyanläggning av våtmarker.
Åtgärdsplaner sjöar och vattendrag
Nästan alla sjöar och vattendrag är direkt eller indirekt påverkade av människan. Det kan handla om övergödning, försurning, rensning och förändring av morfologiska strukturer. Många av dessa vattenförekomster uppnår inte god ekologisk eller kemisk status enligt EU:s ramdirektiv för vatten. För sjöar och vattendrag som inte når upp till god ekologisk eller kemisk status är det en god idé att forma en åtgärdsplan för att förbättra vattenförekomstens status och för att uppnå Sveriges miljömål. Många gånger handlar arbetet om att sträva efter att återskapa ett naturligt tillstånd som existerat innan den mänskliga påverkan.
Vi på EnviroPlanning har stor erfarenhet av att både utforma åtgärdsplaner och lokala åtgärdsprogram för sjöar och vattendrag samt att genomföra dem.
Restaurering av vattendrag och sjöar
Mänsklig exploatering har under lång tid påverkat många vattendrag i den utsträckning att de inte längre uppfyller samma ekologiska funktion som de tidigare gjort. Till exempel har vattendragens form och djup ändrats och många lekbottnar för fisk försvunnit. Ofta går det att återställa en funktionell miljö genom att fysiskt ändra miljön, till exempel att återföra upprensad sten och genom att lägga ut lämpligt bottensubstrat i vattendragen.
EnviroPlanning har kunskap och erfarenhet av att genomföra all typ av restaurering i vattendrag och sjöar. Vi kan hjälpa er med restaurering och biotopvård, kartläggning av vandringshinder och fellagda trummor samt att skapa lämpliga bottnar för lekande fisk med mera.
Rennäringsanalys
Renskötseln är en näring och ett samiskt kulturarv. Traditionella näringar och traditionellt brukande av landskapet ställs idag under press från samhällsutveckling och storskalig industriell exploatering. Viktiga områden och leder för renskötsel tas i anspråk av gruvnäring, stadsflytt, skogsnäring, vindkraft, turistnäring, Försvarsmakten, vattenkraft, transportinfrastruktur med mera.
En rennäringsanalys beskriver förutsättningarna för rennäringen i ett område och bedömer effekter och konsekvenserna från planerad exploatering samt de kumulativa effekterna för rennäringens enskilda och allmänna intressen. Arbetet innefattar att samla ihop olika geografiska underlag för att kunna beskriva renskötselns behov och att relatera detta till befintliga och kommande förändringar i landskapet. Vi genomför också ofta samråd med berörda samebyar.
EnviroPlanning kan hjälpa er med socialt hållbara aspekter i ert exploateringsprojekt.
Artskyddsutredningar
Den som exploaterar eller tar mark i anspråk behöver ta reda på om djur och växter som är skyddade enligt Artskyddsförordningen påverkas av verksamheten. EnviroPlanning har flera artexperter som kan utreda om er verksamhet riskerar att bryta mot artskyddsförordningen. Utredningen utgår ifrån data från inventeringar och befintliga fynd i t.ex. Artportalen. Vid behov kan vi föreslå och genomföra skyddsåtgärder som hindrar att er verksamhet påverkar arter negativt.
Ekosystemtjänstanalys
Ekosystemen har enorm betydelse för människans välbefinnande och överlevnad genom de nyttor – ekosystemtjänster – de tillhandahåller. Ekosystemtjänsterna bidrar exempelvis med rening av luft och vatten, reglering av vattenflöden, pollinering av grödor samt till rekreation och hälsa.
Myndigheter, kommuner, företag och organisationer har alla en viktig roll i planeringen och byggandet av hållbara samhällen. Genom att kartlägga, värdera och planera för ekosystemtjänster kan din organisation på ett pedagogiskt och holistiskt sätt synliggöra naturens värden. En ekosystemtjänstanalys utgör ett bra underlag för beslutsfattande och kan exempelvis tas fram som underlag till kommunala detalj- och översiktsplaner, miljöbedömningar eller företagsstrategier.
EnviroPlanning har expertkompetens inom ekosystemtjänster och har bland annat varit drivande i utvecklingen av det digitala utvärderingsverktyget VEsta, som kan användas för att analysera hur ekosystemtjänster påverkas i samband med förändringar av till exempel markanvändning, utsläpp, avlopp eller bullernivå.
Vi kan bland annat erbjuda er hjälp med:
- Ekosystemtjänstanalys för en tätort eller hel kommun
- Ekosystemtjänstanalys för ett projekt eller verksamhet
- Naturbaserade lösningar för för klimatanpassning
- Tematiska planer för utvalda ekosystemtjänster – exempelvis Pollineringsplan
Ljusföroreningar
Mängden artificiellt ljus ökar med 10 procent varje år, vilket har stor påverkan på djur, växter och människor. Det är därför viktigt att ta hänsyn även till natten och mörkret inom naturvård och exploatering. Kunskapen är dock fortfarande liten och EnviroPlanning hjälper er med hur man kan tänka när det gäller mer naturvänlig belysning.
Vi analyserar mörka stråk och korridorer med hjälp av GIS, inventerar fladdermöss och annan nattfauna och föreslår åtgärder i form av anpassade belysningslösningar.
Kontaktperson
Amanda Gudmundson