Kretsloppsparken i Högsbo
Vi är stolta hållbarhetssamordnare i projektet Kretsloppsparken i Högsbo.
EnviroPlanning är en del av det innovativa och framtidsinriktade projektet Kretsloppsparken i Högsbo, Göteborg. Projektet drivs som en totalentreprenad i samverkan där huvudentreprenör är Skeppsviken och byggherre Higab samt Kretslopp & vatten.
Som hållbarhetssamordnare säkerställer vi att projektet uppfyller de högt ställda krav som är framtagna i hållbarhetsplanen. Projektet följer kriterierna i Miljöbyggnad 4.0, och i vårt uppdrag ingår att analysera och bryta ner dessa kriterier till konkreta åtgärder. Det inkluderar även att granska framtagna handlingar för att säkerställa att projektet är i linje med hållbarhetsmålen samt att sammanställa dokumentation som tydligt visar hur projektet möter de uppsatta kraven.
Arbetet som hållbarhetssamordnare innebär också att fungera som en länk mellan projektets olika aktörer – från arkitekter och entreprenörer till biologer och energiexperter. Genom workshops och regelbundna avstämningar säkerställs att hållbarhetsmålen prioriteras och att projektet följer en gemensam hållbarhetsstrategi.
Tillsammans med projektgruppen arbetar EnviroPlanning för att skapa en anläggning som inte bara bidrar till en cirkulär ekonomi och biologisk mångfald, utan också blir en inspirationskälla för framtida hållbara lösningar.
Ett projekt för cirkulär framtid
Kretsloppsparken i Högsbo är en del av stadens satsning på att omvandla industriområden till moderna blandstadsmiljöer. Syftet med parken är att ge invånare en möjlighet att minska sitt avfall, främja återbruk och stärka den cirkulära ekonomin. Genom att återbruka material och använda resurser på ett effektivt sätt minimerar vi både avfall och miljöpåverkan.
Ett konkret mål med projektet är att byggnaderna i parken i hög grad ska bestå av återbrukat material. Exempelvis kommer orgelpipor från Konserthusets gamla orgel, lamparmaturer från Feskekôrka och tegel från den tidigare pumpstationen vid Kodammarna att återanvändas. Dessa element inte bara minskar resursförbrukningen utan bidrar också till att ge byggnaderna en unik karaktär och ett historiskt sammanhang.
En central roll för återbruk och cirkularitet
Den färdiga anläggningen kommer att vara mycket mer än en återvinningscentral. Kretsloppsparken kommer att spela en central roll i stadens återbruksinsamling. I anslutning till insamlingsstationen planeras verkstäder som reparerar och renoverar återbrukade material och produkter. Det kommer också att finnas affärer som säljer vidare återbrukade föremål, vilket gör parken till en viktig nod för cirkulär ekonomi.
Utöver detta kommer Kretsloppsparken att rymma större kontor för Kretslopp och Vatten, samt en café- och restaurangverksamhet som erbjuder en inbjudande miljö för besökare. Tanken är att skapa en dynamisk plats som förenar funktion, innovation och hållbarhet i en stadsintegrerad lösning.
Hållbarhet i centrum
Som en del i hållbarhetsarbetet följer projektet hållbarhetsmålen i Miljöbyggnad 4.0. Även om projektet valt att inte ansöka om en certifiering, kommer kriterierna att vara vägledande i hela processen. Detta inkluderar användning av energieffektiva lösningar, återbruksanpassade byggmetoder och att minimera klimatavtrycket genom smarta materialval.
Utöver Miljöbyggnads kriterier integreras Higabs utökade hållbarhetskrav och projektspecifika riktlinjer. Exempelvis:
- Strikta krav på materialval. Material med hög andel återvunnen eller förnybar råvara prioriteras, och alla produkter granskas genom Byggvarubedömningen för att säkerställa att de innehåller så få farliga ämnen som möjligt, som kan ha en påverkan på människors hälsa och miljön.
- Energieffektivitet och förnybar energi. Anläggningen planeras för att vara självförsörjande på energi genom användning av solceller, bergvärme och batterilagring, vilket bidrar till minimal klimatpåverkan under hela livscykeln.
Biologisk mångfald som en del av helheten
Som en del av hållbarhetsmålen utifrån Miljöbyggnads kriterier, har en av våra biologer genomfört en inventering av platsens befintliga naturvärden. Resultaten ligger till grund för rekommendationer som syftar till att stärka den biologiska mångfalden i området. Några av de föreslagna åtgärderna inkluderar:
- Anläggning av ängsytor med inhemska växter för att gynna pollinatörer som bin och fjärilar.
- Utplacering av fågelholkar och mulmholkar för att skapa boplatser för fåglar och vedlevande insekter.
- Skapande av faunadepåer av död ved som stödjer ett rikt ekosystem av insekter, fåglar och små däggdjur.
- Plantering av blommande träd och buskar, exempelvis sälg, ek och rönn, som ger föda och skydd åt olika arter.
En inspirationskälla för framtiden
Kretsloppsparken ska inte bara vara en plats för avfallshantering utan också en miljö som inspirerar till hållbar livsstil. Genom att integrera parken med den omgivande stadsbilden är målsättningen att skapa en positiv upplevelse för besökare och samtidigt visa upp innovativa lösningar inom hållbar byggnation och avfallshantering.
Tillsammans kan vi skapa en grönare framtid!
Visionsbild över anläggningen, Kaminsky arkitekter.