Strategiska hållbarhetstjänster
Idag finns det flera lagar, direktiv och initiativ som driver på företag till att bedriva ett aktivt hållbarhetsarbete. Flera företag upplever det som svårt och tidskrävande att hålla koll på alla nya lagar, regler och ramverk samt att veta om och hur man kommer att påverkas av dessa i nutid eller framtid. Vår expertis sträcker sig över flera av miljöområdena som tas upp i EU-taxonomin och CSRD; vi kan därför hjälpa er dels med övergripande samordning, dels med sakfrågor gällande exempelvis klimat, föroreningar och biologisk mångfald. Kontakta gärna oss så berättar vi mer.
Hållbarhetsrapportering CSRD
Den nya EU-lagen om hållbarhetsredovisning, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), innebär en hel del förändringar för hållbarhetsrapporteringen. CSRD-direktivet trädde i kraft den 1 januari 2024 och under de kommande åren kommer allt fler företag att omfattas av direktivet. Våra konsulter kan hjälpa er med att förbereda er och anpassa er hållbarhetsrapportering utefter CSRD-direktivet.
Är ni ett mindre företag som funderar på om och hur CSRD kommer att påverka er i framtiden? Som ett mindre företag kan det vara svårt att hålla koll på hur man kommer att beröras av kommande lagar, regler och ramverk; och framför allt vart man ska börja. Genom att starta i tid och ligga steget före kan man se till att få rutiner på plats i god tid för att stå väl rustade den dagen man berörs, dessutom kan detta ses som en stor konkurrensfördel. Våra konsulter hjälper er att komma igång utifrån era specifika förutsättningar och behov, välkommen att kontakta oss så berättar vi mer.
EU-taxonomin
EU-taxonomin är ett klassificeringssystem som fastställer kriterier för när en ekonomisk verksamhet ska anses vara miljömässigt hållbar. För att EU:s klimatmål ska kunna nås behöver investeringar styras mot hållbara projekt och verksamheter. Syftet med EU-taxonomin är att investerare, företag och beslutsfattare ska kunna identifiera och jämföra investeringar utifrån ett gemensamt och jämförbart system. För att en ekonomisk aktivitet enligt taxonomin ska anses hållbar ska den bidra väsentligt till minst ett av följande mål:
- Begränsning av klimatförändringarna
- Anpassning till klimatförändringarna
- Hållbart utnyttjande och skydd av vatten och marina resurser
- Övergång till en cirkulär ekonomi med förbättrad avfallshantering och återvinning
- Förebyggande och begränsning av föroreningar
- Skydd av biologisk mångfald och sunda ekosystem och återställande av skadade ekosystem
Man får samtidigt inte göra någon betydande skada på något av de övriga fem målen. På EnviroPlanning besitter vi expertkunskap inom flertalet av dessa miljöområden och kan därför stötta er i mer specifika sakfrågor kopplade till taxonomin. Våra konsulter kan även hjälpa er med att ta ett helhetsgrepp om taxonomin genom exempelvis samordning, nulägesanalys, gap-analys, målsättningar och aktiviteter kopplade till dessa som hjälper er att stå linjerade med EU-taxonomins krav. Helt enkelt så anpassar vi det utifrån era behov, välkommen att kontakta oss så berättar vi mer.
Klimatkartläggning av verksamheter
För att ligga i linje med Parisavtalet och 1,5-graders målet måste varje företag se till att ha en plan för hur man ska sänka sin klimatpåverkan. Detta ställs även krav på i exempelvis CSRD, initiativ som TCFD och färdplaner; man kan även förvänta sig framtida styrmedel såsom exempelvis högre koldioxidskatter.
För att kunna sänka sin klimatpåverkan behöver man ta reda på vart man står idag, detta är viktigt för att kunna identifiera verksamhetens största utsläppsposter och på så vis prioritera rätt och effektiva åtgärder. Utifrån en kartläggning kan man dessutom sätta konkreta mål med kopplade delmål och aktiviteter för att se till så att målen uppfylls. Våra konsulter kan hjälpa er med att genomföra en klimatkartläggning enligt GHG-protokollet (Greenhouse Gas Protocol) och utifrån resultat ta fram en klimatstrategi med relevanta mål och aktiviteter.
Kontaktperson
Sofie Ellysson
