Mer om SCIP
SCIP-databasen (Substances of Concern In articles, as such or in complex objects (Products) är en databas skapad av Europeiska kemikaliemyndigheten (ECHA) som innehåller information om farliga ämnen i produkter som släpps ut på EU-marknaden. Att registrera produkter i SCIP-databasen är ett lagkrav sedan 5:e januari 2021 och omfattar alla företag som tillverkar, importerar eller distribuerar produkter inom EU.
SCIP-databasen används för att samla in och dela information om produkter som innehåller SVHC-ämnen (Substances of Very High Concern) i halter över 0,1 %. Syftet är att hjälpa myndigheter, återvinningsföretag och konsumenter att hantera produkter med dessa ämnen på ett säkert sätt och främja substitution till produkter som inte innehåller SVHC-ämnen. För företag innebär SCIP en möjlighet att förbättra sitt hållbarhetsarbete genom att säkerställa att SVHC-ämnen i ens produkter identifieras och kartläggs och att man som företag kan arbeta strategiskt och styra mot bättre och mer hållbara alternativ.
Denna FAQ är utformad för att ge svar på de vanligaste frågorna om SCIP-databasen och hjälpa dig att bättre förstå dess syfte, krav och vad du som företag behöver göra. För mer information om SCIP-databasen, kontakta oss så hjälper vi er på vägen.
FAQ om SCIP
1. Vad är SCIP-databasen?
SCIP-databasen är en informationsdatabas som skapats av Europeiska kemikaliemyndigheten (ECHA). Den innehåller information om ämnen som inger mycket stora betänkligheter (SVHC) och som finns i varor och produkter som släpps ut på EU-marknaden. Syftet med databasen är att öka transparensen och bidra till att minska spridningen av farliga ämnen, samt bidra till substitution och underlätta återvinning av produkter.
2. Måste vårt företag rapportera till SCIP-databasen?
Alla företag inom EU som tillverkar, importerar eller distribuerar produkter som innehåller ämnen på SVHC-listan i halter över 0,1 viktprocent måste rapportera in till SCIP-databasen. Det är ett lagkrav sedan 5 januari 2021 och gäller tillverkare, importörer och återförsäljare inom många olika sektorer, till exempel elektronik, byggmaterial och fordon. Det är inte alltid enkelt att avgöra om ens företag omfattas, utan det kan vara bra att ta hjälp av en expert för att undersöka detta.
3. Vilken information måste vi lämna in till SCIP-databasen?
Företag behöver registrera sitt företag, de produkter som omfattas av SCIP och ange vilka SVHC-ämnen som ingår, så att det är tydligt för de som ska hantera produkten var i produkten dessa ämnen finns. Information om produkten, artikelnummer och vilka delar som innehåller SVHC-ämnen och i vilken halt de ingår, registreras i ECHA Submission portal.
4. Hur påverkar SCIP-databasen företag och leveranskedjor?
SCIP-databasen innebär att företag måste ha bra koll på sina leverantörskedjor och säkerställa att de har korrekt information om de ämnen som finns i deras produkter. Det kan innebära att man som företag behöver kontakta sina leverantörer och samla in information om produkternas innehåll och registrera denna själv i SCIP-databasen, eller så kan man använda sina leverantörers SCIP-registrering, vilket underlättar betydligt.
5. Vad händer om vi som företag inte rapporterar till SCIP-databasen?
Om man som företag inte lämnar in den obligatoriska informationen till SCIP-databasen kan det leda till vite och eventuellt sanktioner. Tillsynsmyndigheten ansvarar för att säkerställa att företag följer kraven och kan utföra inspektioner eller granskningar för att kontrollera efterlevnaden. I Sverige är det Kemikalieinspektionen som är tillsynsmyndighet.
6. Hur kan vi som företag förbereda oss för att rapportera till SCIP-databasen?
För att förbereda sig för rapportering till SCIP-databasen bör man som företag börja med att gå igenom sina produkter och se vilka som innehåller SVHC-ämnen i halter över 0,1 %. Man kan även behöva utbilda sin personal om SCIP-kraven och skapa interna rutiner för att samla in och rapportera den nödvändiga informationen i rätt format, så att detta görs redan i inköpssteget.
7. Hur ofta måste vi uppdatera vår information i SCIP-databasen?
Som företag är man skyldig att uppdatera informationen i SCIP-databasen så fort det sker en förändring i ens produkter som påverkar registreringen, t.ex. nya komponenter med SVHC-ämnen eller förändringar i halt av SVHC-ämne. Det är dock inte nödvändigt att uppdatera om delen som byts ut inte innehåller SVHC-ämne och inte på annat sätt påverkar SCIP-registreringens giltighet. Det är viktigt att ha bra rutiner för att hålla informationen uppdaterad och säkerställa att den alltid är korrekt och att lagen efterlevs.
Kontaktperson