EnviroPlanning stöttar Liseberg i hållbarhetsarbetet för biologisk mångfald!
Lisebergs påverkan på biologisk mångfald
EnviroPlanning är stolta över att ha fått förtroendet att stödja Liseberg, en av Göteborgs mest kända aktörer, i deras arbete med biologisk mångfald. I vårt uppdrag har vi tillsammans med Hallå Hållbarhet analyserat hur Liseberg påverkar och påverkas av biologisk mångfald, genomfört en GAP-analys i förhållande till EU-taxonomin och CSRD/ESRS, samt tagit fram rekommendationer för hur Liseberg kan utveckla sitt hållbarhetsarbete och vilka anpassningar man bör göra för att stå rustade för framtida krav.
SRS4 (Biologisk mångfald och ekosystem)
EU:s hållbarhetsstandard ESRS E4 (Biologisk mångfald och ekosystem) är en del av det nya direktivet om hållbarhetsrapportering (CSRD). ESRS E4 ställer krav på att företag inte enbart ska redovisa sin påverkan på biologisk mångfald utan också utreda vilka risker och möjligheter som finns för verksamheten, kopplat till biologisk mångfald. Det innebär bland annat att företag behöver identifiera och rapportera effekter på arter, livsmiljöer och ekosystem, samt tydliggöra vilka åtgärder och resurser som avsätts för att motverka förlust av biologisk mångfald. För att uppfylla dessa krav krävs ofta en kombination av djupgående analyser, strategiskt arbete och långsiktig planering. Det innebär också att kartlägga sin värdekedja, något som ofta är komplicerat och tidskrävande.
Lisebergs hållbarhetsarbete idag och framöver
Liseberg har ett väl fungerande hållbarhetsarbete på plats, med flera KRAV-certifierade restauranger, satsningar på gröna tak och det nya hotellet Liseberg Grand Curiosa Hotel är certifierat enligt BREEAM (nivå Excellent). Dessutom har de genomfört åtgärder som att anlägga sandbäddar för insekter, säsongsanpassade planteringar för pollinatörer och anlägga faunadepåer. Vår kartläggning visar att dessa insatser är viktiga men också att det finns ytterligare möjligheter för förbättring och utveckling relaterat till biologisk mångfald.
I rapporten redovisas områden där vi identifierat att Liseberg kan stärka eller utveckla sitt hållbarhetsarbete. Genom att stärka sitt arbete med biologisk mångfald kan Liseberg minska sin klimatpåverkan, bidra till ett mer hållbart ekosystem och samtidigt stärka sin position som en föregångare inom hållbar turism, vilket kan stärka varumärket på sikt.
Det är viktigt att som företag integrera biologisk mångfald i sitt hållbarhetsarbete för att säkerställa att man ligger i framkant i omställningen och är medveten om vilka utmaningar som finns för verksamheten. Genom att ta ett helhetsperspektiv och koppla ihop sitt hållbarhetsarbete med ekonomi står företag inte bara mer redo att möta nya lagkrav och förändringar på marknaden, utan kan också skapa mervärden som stärker företagets varumärke gentemot medarbetare, investerare och andra intressenter. Det har varit väldigt intressant att vara en del av Lisebergs resa mot att bli ett än mer hållbart företag, ett uppdrag som ligger väl i linje med vad vi på EnviroPlanning arbetar mot: uppbyggnaden av ett grönt samhälle i ekologisk balans.