När natur och infrastruktur krockar – så löste Söderköping problemet!
Söderköpings kommun har tillsammans med EnviroPlanning löst en komplex miljöutmaning vid Slussportens väganslutning. Genom noggrant framarbetade skyddsåtgärder säkerställs nu både infrastrukturens utveckling och hasselsnokens framtid – det vill säga en lösning som gynnar alla parter och sparar resurser.
– ”Genom sin kompetens, engagemang och professionalism har Sofia Berg bidragit till att driva projektet framåt på ett effektivt och hållbart sätt,” säger Therese Nordgren, samordnare för E22 på Söderköpings kommun. ”Jag är mycket nöjd med samarbetet och ser fram emot fortsatt samverkan där nästa steg blir att ta fram ett åtgärds-och uppföljningsprogram.”
I samband med vägprojektet Slussportens väganslutning identifierades stora tekniska och ekologiska utmaningar. Ursprungliga planer på omfattande skyddsåtgärder, inklusive byggandet av en faunapassage (”snokodukt”), ledbarriärer och vägtrummor, visade sig vara både tekniskt svårgenomförbara och mycket kostsamma, samtidigt som de riskerade medföra betydande negativ påverkan på delar av den naturliga livsmiljön utmed Gamla riksvägen. En detaljerad artskyddsutredning genomförd av EnviroPlanning visade att mer effektiva och långsiktigt hållbara lösningar kunde uppnås genom förstärkning av hasselsnokens befintliga livsmiljöer istället för att satsa på nya tekniska kostsamma lösningar.
De nya skyddsåtgärderna inkluderar bland annat:
- Restaurering av naturliga livsmiljöer i närheten av Slussportens väganslutning genom utglesning av skog och förbättrade övervintringsplatser.
- Anpassade bygg- och anläggningstider för att minimera risken att skada eller störa hasselsnoken under extra sårbara perioder, såsom övervintring och reproduktion.
- Bevarande av kärnområden med viktiga livsmiljöer för hasselsnoken.
Lösningen innebär att hasselsnoken kan fortleva i området vilket både minskar ingreppen i naturmiljö samt minskar kostnader för kommunen. Dessutom har Länsstyrelsen i Östergötland godkänt de föreslagna revideringarna, vilket bekräftar att de uppfyller miljölagstiftningens krav.
– ”Det här är ett exempel på hur vi kan kombinera stadsutveckling och infrastruktur med biologisk mångfald,” säger Sofia Berg, ekolog på EnviroPlanning. ”Vi har funnit en lösning som fungerar både för kommunen och för hasselsnoken, och som därtill sparar 10-tals miljoner i kostnader, jämfört med de ursprungliga planerna. Ett nära samarbete med kommunen har möjliggjort för denna detaljutredning där många faktorer, såväl ekologiska, byggnadstekniska och ekonomiska ska fungera tillsammans”.
Hasselsnoken, som är en hotad och fridlyst art, bibehåller nu en trygg framtid i området.
Läs mer här:
SVT nyheter: Glädjande besked för Söderköpings kommun – så kan hasselsnokens framtid förbättras | SVT Nyheter
Söderköpings kommun: Justerat beslut för hasselsnokens skyddsåtgärder – Söderköpings kommun
KUND
Söderköpings kommun